P1 Kultur tisdag 2 februari

59 min

"Säg ett ställe där du känner dig hemma" uppmanar Katarina Wikars i den andra delen i vår serie om hembygder; vi undersöker countryns relation till begreppet hembygd och får besök av Carolina Neurath.

"Säg ett ställe där du känner dig hemma?" Det är en fråga Katarina Wikars utgår ifrån i andra delen av P1 Kulturs reportageserie om hembygd. 100 år efter att hembygdsrörelsen grundades ser världen radikalt annorlunda ut – vi lever i en globaliserad och rörlig värld. Vad betyder begreppet idag? Vem har rätt till en plats? Kan man vara mellan hembygder?

Hur ser countryns relation till begreppet hembygd ut? Vi ringde upp Sveriges kanske just nu hetaste countryartist Daniel Norgren på hans europaturné, långt från hans västgötska hembygd och historikern Mats Greiff för att fråga vad hembygdens roll är i countryn.

I dagens klassiker går Anna Tullberg på jakt efter Skansens själ tillsammans med Ingeborg Borgenstierna, intendent på Nordiska museet.

Vi får också besök av den flerfaldigt tungt prisade ekonomijournalisten Carolina Neurath som just romandebuterat. Varför skriva roman istället för journalistik om finansvärlden är frågan?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".