Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
30 min
Lakrits som krydda i mat, desserter och bakat
Tor 04 feb 2016 kl 10:03
Lakrits är inte bara godis. Det är en krydda för matlagning också. Och en av de äldsta läkeörterna. Och kanske också den första tandborsten.

En del älskar det, medan andra säger "nej tack". De flesta tänker nog godis, men det fungerar också utmärkt som en krydda i matlagning. Till exempel till fisk och skaldjur.

Elisabeth Johansson guidar lyssnarna in i lakritsens värld. Elisabeth är kock och konditor och författare till många kokböcker, bl a en om lakrits.

Hon berättar om lakritsens historia. Om hur den odlas i Kalabrien, längst ner i foten på Italien. Hur den förädlas. Om skillnaden mellan olika lakritspulver och granulat. Och hur lakrits kan användas i både mat, bakning och desserter.

Hur ska man tänka när man kryddar med lakrits? Vilka smaker passar det med? Vilka maträtter och vilka råvaror trivs lakrits med?

Och naturligtvis blir det också en hel del om lakrits som godis. Hur kom till exempel det första lakritsgodiset till? Vilka skillnader finns mellan olika länders lakrits? Och varför finns det salt lakrits?

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Hemligheten bakom mamma Tengbys köttbullesås Tor 24 maj kl 10:03(30 min)

Sås. Synonym för Sverige. Hur blev det så? Om såsernas ursprung och ställning.

Sås. Synonym för Sverige. Hur blev det så? Om såsernas ursprung och ställning.

Allt som är kebab i Istanbul — och snabbmatens... Tor 17 maj kl 10:03(30 min)

En kebabvandring i Istanbul. Och den svenska kebaben, från 1700-talet till snabbmat och flytten in på krogar.

En kebabvandring i Istanbul. Och den svenska kebaben, från 1700-talet till snabbmat och flytten in på krogar.

Det fantastiska kranvattnet! Tor 10 maj kl 10:03(30 min)

Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.

Vi provsmakar och jämför. Och ölbryggaren förklarar varför mörkt öl kommer från London.

Svenske kocken: Japan är nördarnas paradis! Tor 03 maj kl 10:03(30 min)

Malin Eriksson, kock på Sveriges ambassad, tar oss med till det innersta på världens största fiskmarknad, Tsukijimarknaden i Tokyo — dit inga turister får gå.

Malin Eriksson, kock på Sveriges ambassad, tar oss med till det innersta på världens största fiskmarknad, Tsukijimarknaden i Tokyo — dit inga turister får gå.

Meny med Tomas Tengby Mån 30 apr kl 00:02(33 min)

Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".