Slaveri och korruption på film

24 min

I veckans avsnitt av EU-migranterna tittar vi på hur dagens korruption och det romska slaveriet som pågick i Rumänien i femhundra år skildras i rumänsk film.

I serien EU-migranterna följer vi de svenska journalisterna Aaron Israelson och Nana Håkansson som har lämnat Sverige för att bo och arbeta i Rumänien. Aaron planerar att starta en gatutidning i Bukarest som ska säljas av fattiga romer, medan journalisten Nana gör sitt yttersta för att bli rumänsk kulturkvinna och proffsminglare i den rumänska huvudstaden. Samtidigt ger de oss nya perspektiv från Rumänien, ett land som i Sverige ofta förknippas med en kommunistdiktator som avrättades för 25 år sedan, korruption, fattigdom, romofobi och personer som reser utomlands för att tigga.

Och även film – under de senaste tio åren har rumänsk film slagit stort utanför landets gränser, kammat hem priser i Cannes, Venedig och Berlin och också letat sig in i de svenska biosalongerna. Härom året var Rumänien också temaland på filmfestivalen i Göteborg. 

Landets senaste storfilm Aferim! handlar om en undamgömd del av den rumänska historien, nämligen om hur romer hölls som om slavar fram till mitten av 1800-talet. I det tredje avsnittet av EU-migranterna träffar Nana Håkansson och Aaron Israelson filmens regissör Radu Jude.

Aferim! är Rumäniens bidrag till Oscarsgalan i år, men en annan nästan lika omtalad film är De ce eu som handlar om den den politiska mutkulturen i Rumänien. Apropå detta dricker Nana och Aaron kaffe med Laura Codruța Kövesi, som är chef för den rumänska anti-korruptionsbyrån DNA där 120 åklagare för tillfället arbetar med 6000 misstänkta fall. Förra året utredde myndigheten tolv parlamentsledarmöter, varav två före detta ministrar. 

Programmet EU-migranterna produceras i Nana Håkanssons lägenhet i Bukarest och är en mix mellan köksbordstalkshow och reportageradio från gator och salonger. 

 

Producent: Tommie Jönsson

Programserien EU-migranterna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".