Ett avsnitt från Kulturnytt i P1
59 min
P1 Kultur 4 februari
Tor 04 feb 2016 kl 13:00
Om återutgivningen av Katarina Taikons debut "Zigenerska" från 1963 - hur är det att läsa den idag? Dessutom: Coldplay och "den andre"; tro som alternativ och veckans ord är "lynchmobb".

I dagarna ges den romska aktivisten och författaren Katarina Taikons debut ut igen. Hennes "Zigenerska" från 1963 är en självbiografi och samtidigt ett svidande debattinlägg om romers situation i Sverige.

Vad säger boken idag? Samtal med Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska Dagbladet, och Emir Selimi, ordförande för Unga Romers riksförbund.  

I helgen släppte den brittiska gruppen Coldplay en  ny video till låten Hymn for the Weekend - inspelad i Indien och enligt kritikerna fullmatad med stereotypa föreställningar om den forna brittiska kolonin. Kulturell appropriering och fördomar i fullblom? Eller bara oskyldigt lånande av kulturella markörer? Hör författaren och journalisten Sandip Roy.

Veckans ord tar idag utgångspunkt i händelsen när maskerade, svartklädda män i slutet av förra veckan attackerade människor med mörkare hudfärg på gatan i centrala Stockholm. Veckans ord är "Lynchmobb".

På lördag är Lundströms bokradio tillbaka i etern. Vi frågar programledaren Marie Lundström om vad vi har att se fram emot i vårens bokflod: en del kärlek, en del död och en och annan klassiker.

I dagens OBS en essä om tro som alternativ, av ärkebiskopen Antje Jackelén.  

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".