Vabruari – vabbcirkus eller vabbmys?

86 min

Atjo! Så var då februari här med oslagbart flest vabdagar. Vem stannar hemma hos er när telningens snor övergått i feber. Den som tjänar minst, står på tur eller den som kan vobba, dvs. jobba hemma?

I veckan presenterade Försäkringskassan siffrorna för 2015. Papporna fortsätter att ta ut allt fler vabbdagar och tog under förra året ut 38 procent av dagarna vilket är en ökning med fyra procent sedan 2000.

VAB, det är bokstavskombinationen som får många småbarnsföräldrar att rysa när högsäsongen för täppta barnanäsor, feber, skrällhosta eller vinterkräksjuka är här. Statistiken visar att barn i förskoleåldern sammanlagt får ca 40 infektioner, det kan bli minst 10 sjuktillfällen varje läsår. Hur löser ni detta, ring och berätta?

VAB står ju egentligen för något positivt, vård av barn. Men hur gör man för att det skall bli vabbmys, där den lille patienten får massor av sagor, kärlek och glass istället för en stressad förälder som tänker på jobbhögar. Hur gjorde du?

Det är många föräldrar som inte vet att det går att överlåta ersättningen för VAB på någon annan person som tex mor- eller farföräldrar. Men för Försäkringskassan spelar släktskapet ingen roll, det kan lika gärna vara grannen eller en kompis.

Löser ni vabbandet med hjälp från andra? Ring och dela med er av era smarta lösningar för de snoriga telningarna. Hör av dig på 099-110 90. Leif Hedergärd är med dig från 21.40. Det går även bra att maila på karlavagnen@sverigesradio.se, höra av sig på Facebook eller via Twitter och Instagram @P4Karlavagnen 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".