Drömmen om Amerikat

42 min
Bortom den grå vardagen i filmsverige ligger Hollywood. Den magiska plats som nog alla filmarbetare någon gång drömt om. På sista tiden är det ovanligt många svenskar som på olika sätt fått vara med att arbeta i den stora filmindustrin. "Snabba Cash"-regissören Daniel Espinosa har fått anbud från Hollywood, Tuva Novotny spelar mot Julia Roberts i "Eat, pray, love" och Gustaf Skarsgård packar kappsäckarna för att testa lyckan på andra sidan pölen. I veckans Kino undersöker vi den grymma verkligheten som kan slå emot en när drömmarnas Hollywood blir verklighet. Regissörsparet Måns Mårlind och Björn Stein förklarar varför deras Hollywoodproduktion "Shelter" med Julianne Moore i huvudrollen fortfarande inte har gått upp på bio. Medan Tomas Alfredsson förklarar varför han backade ur att filma med Nicole Kidman. Och danska Susanne Bier berättar om sina parallella karriärer i Skandinavien och Hollywood. Rent filmhistoriskt har Sverige haft många Hollywoodstjärnor framför kameran. I veckans K

Bortom den grå vardagen i filmsverige ligger Hollywood. Den magiska plats som nog alla filmarbetare någon gång drömt om. På sista tiden är det ovanligt många svenskar som på olika sätt fått vara med att arbeta i den stora filmindustrin. "Snabba Cash"-regissören Daniel Espinosa har fått anbud från Hollywood, Tuva Novotny spelar mot Julia Roberts i "Eat, pray, love" och Gustaf Skarsgård packar kappsäckarna för att testa lyckan på andra sidan pölen.

I veckans Kino undersöker vi den grymma verkligheten som kan slå emot en när drömmarnas Hollywood blir verklighet. Regissörsparet Måns Mårlind och Björn Stein förklarar varför deras Hollywoodproduktion "Shelter" med Julianne Moore i huvudrollen fortfarande inte har gått upp på bio. Medan Tomas Alfredsson förklarar varför han backade ur att filma med Nicole Kidman. Och danska Susanne Bier berättar om sina parallella karriärer i Skandinavien och Hollywood.

Rent filmhistoriskt har Sverige haft många Hollywoodstjärnor framför kameran. I veckans Klassiker berättar Lars Lönroth om Gloria Swanson från Drömminge i Småland, Anna Q Nilsson från Ystad och Greta Granstedt från Malmö och deras framfart i Amerikat.

"Tom, Stanley och jag var som en fri grupp. Det var som en dröm". Så berättar Marie Richardson om sina upplevelser när hon spelade mot Tom Cruise i Stanley Kubricks sista film "Eyes wide shut". En märklig historia om hur tajming och tur kan ta en hela vägen till världens långsammaste filminspelning.

Programledare: Roger Wilson