Bosättarna och Bibeln

44 min
En fortsatt utbyggnad av judiska bosättningar på Västbanken hotar fredsförhandlingarna mellan Israel och den palestinska myndigheten. Flera av bosättarna har religiösa drivkrafter och hämtar sina argument från Bibeln.

Människor och tros Sören Wibeck berättar om bakgrunden till de religiösa bosättningarna och intervjuar aktivisten och bosättaren David Ha'ivri i bosättningen Kfar Tapuach på Västbanken.

Från Sverige reser unga syrianer och assyrier till Syrien och Turkiet och möter sitt folks historia och tradition - i språk och religion. Det är möten som sätter spår, men vad är det man söker, och vad händer när man kommer hem? Frilansreportern David Berjlund har mött några av resenärerna.

Journalisten Shamiram Demir rapporterar på plats från Tur Abdin i sydöstra Turkiet dit syrianer och assyrier börjar återvända efter decennier i exil.

Det här är ingen kyrkohistoria, skriver Göran Hägg i förordet till sin senaste bok "Gud i Sverige", utan historien om god vilja och förtryck, om helvetisk ruelse, himlastormande vacker fantasi och oväntade insikter. Hör Göran Hägg berätta om avgörande händelser i den svenska kyrkohistorien och starka personligheter från Ansgar till Knutby och varför han som icketroende fascineras av den svenska religionshistorien.

I helgen startar Kulturhusets och Södra Teaterns Indien-satsning. Författaren och Indien-kännaren Zac O'Yeah berättar om samtida indisk konst och hur den präglas av det hinduiska arvet. 

Utrikeskrönikan kommer från Sveriges Radios Afrika-korrespondent Maria Sjöqvist som befinner sig i Moçambique.

 

Producent: Åsa F Vestergren

Programledare: Tithi Hahn