Är dagens föräldrar för slappa?

85 min

"Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv", sa Astrid Lindgren. Nu pratas det i stället om gränssättningar och slappa föräldrar. Vilket sätt är rätt?

Nu blossar den upp – diskussionen om hur vi bäst uppfostrar våra barn. I en artikel på Göteborg-Postens ledarsida kunde man i veckan läsa teorier om hur bristande föräldraansvar skapar kaos i skolans klassrum. Vårt curlande och icke auktoritära förhållningssätt till ungarna skapar monster utan normer och hyfs.

Håller du med? Borde föräldrarna sätta tydligare gränser eller är det bara skuldbeläggande av en grupp som redan sliter och gör sitt bästa för att fostra hela människor? Du som förälder – på vilket sätt tror du att dina barn får bäst förutsättningar att bli ansvarstagande samhällsmedborgare?

För ett tag sedan kunde vi höra ett reportage i P1-programmet Studio Ett där förskolan slog larm om att svenska föräldrar är vilsna och har svårt att sätta gränser. Bland annat berättade personalen att barnen bryter ihop om de får en tillsägelse och att personalen lade ner mycket tid på att curla föräldrarna. Enligt förskollärarna handlar det om nya beteenden som de inte såg för 15 år sedan.

Blir vi sämre och sämre på att sätta gränser? Och måste man sätta gränser för sitt barn, räcker det inte med att ge villkorslös kärlek för att skapa en trygg individ? Eller är det tvärtom så att barn som vet sina gränser blir trygga och inte upplever sitt livsrum som att det saknar väggar? Är vi mysmammor och -pappor som tar avstånd från fostrandet av våra barn för att istället sätta fokus på att det skall vara konfliktfritt och roligt?

Hur sätter ni gränserna hemma? Vad funkar? Vad fungerar absolut inte? Ring och dela med dig av dina erfarenheter. Hör av dig på 099-110 90. Leif Hedegärd är med dig från 21.40. Det går även bra att maila på karlavagnen@sverigesradio.se, höra av sig på Facebook eller via Twitter och Instagram @P4Karlavagnen 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".