Akne

55 min

Akne kan vara en långdragen och smärtsam plåga, både fysiskt och psykiskt. Varför får man akne, hur kan man lindra den och vad säger forskningen om de starka aknepreparat som finns ute på marknaden?

För vissa handlar det om några plitor i ansiktet i tonåren, ett jobbig men övergående åkomma. Men hos andra stannar aknen kvar och förvärras.

Malin Björlin drabbades av akne i 20-års åldern, hon berättar om hur finnarna och bölderna sänkte hennes självkänsla och gjorde henne osäker i sociala sammanhang. Men det värsta var smärtan.

Ofta tar det tid innan man söker hjälp och många av de patienter som hudläkare Petra Kjellman träffar är uppgivna och ledsna. Det finns också en utbredd rädsla för de biverkningar som aknepreparaten kan ge. Den vanligaste medicinen Roaccutan har haft rykte om sig att leda till självmordstankar och trots studier som visar att det inte stämmer lever oron kvar. 

Medverkande: Petra Kjellman, hudläkare och specialist i dermatologi, Diagnostiskt centrum hud, Anders Vahlquist, professor emeritus i dermatologi, Uppsala universitet. Med på telefon finns Mats Berg, hudläkare samt docent i dermatologi och venereologi, Uppsala universitet.


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".