Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
30 min
Kaffe, choklad och ananas – därför är det viktigt att välja rätt
Tor 11 feb 2016 kl 10:03
Gifter, barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden. Vet du hur maten du äter har producerats? Vilka råvaror ska man vara extra uppmärksam på? Meny har svaren på hur du handlar bättre.

Många bryr sig om kvalitén på råvarorna och köper kanske ekologiskt. Men hur mycket tänker vi på hur de som jobbat i jordbruken haft det? Hur är arbetsförhållandena? Får de OK betalt?

– Det finns väldigt lite kunskap i livsmedelsbranschen om detta, säger Henrik Fröjmark på Swedwatch, en organisation som undersöker just detta.

– Vi är duktiga på livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet för de svenska konsumenterna och kan spåra salmonella i kycklingpartier oavsett varifrån i världen de kommer. Men företagen här säger att det nästan är omöjligt att ta reda på under vilka förhållanden maten producerats.

Swedwatch har skrivit rapporter om hur bland annat soja, kaffe, kakao, exotiska frukter och kyckling produceras. Och det är skrämmande läsning.

Det handlar om gifter, usla löner, barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden. Sånt kan finnas bakom livsmedel som ser ut att ha producerats av svenska företag i Sverige. För så ser EU-lagstiftningen ut: om råvaran förädlas i EU behöver man inte uppge varifrån den ursprungligen kommer.

Vilka produkter ska vi vara extra vaksamma på? Och finns det någon vägledning att hämta i de olika sorters märkningar som kan förekomma?

Hur rättvis är handeln för våra egna lantbrukare? Den senaste ”mjölkkrisen” skvallrar om att de inte heller har det så bra. Det är svårt att få betalt för råvarorna och arbetskraften är dyr. Det är helt enkelt svårt att vara primärproducent, längst ner i kedjan, också i Sverige.

Men det finns mer rättvisa system som ska hjälpa lantbrukare att gå runt. Ett sånt system kallas på engelska för CSA – community supported agriculture. På svenska: andelsjordbruk. Ovanligt i Sverige men vanligare i t ex USA och Kanada.

Meny träffar Sasha Faminoff, kanadensiska som håller på att bygga upp ett andelsjordbruk som ska förse 20 familjer med grönsaker. Familjer som betalar grönsakerna innan de odlats, dvs ett sätt att dela på riskerna mellan konsument och odlare.

Läs mer om andelsjordbruk på andelsjordbruk.se.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Ambassadören, kocken och den diplomatiska maten Tor 19 apr kl 10:03(30 min)

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Fisk- och grönsaksodling i källaren på bostadshus Tor 12 apr kl 10:03(30 min)

I ett rum stort som ett klassrum kan två ton fisk odlas per år. Samtidigt får man växtnäring för att odla 20 ton grönsaker. Det kallas akvaponi, kombinerad fisk- och växtodling, som kan placeras i t...

I ett rum stort som ett klassrum kan två ton fisk odlas per år. Samtidigt får man växtnäring för att odla 20 ton grönsaker. Det kallas akvaponi, kombinerad fisk- och växtodling, som kan placeras i t...

Så smakar räkor, kyckling och gris – ett matspråk... Tor 05 apr kl 10:03(30 min)

Lars Peder Hedberg tar fram ett språk som beskriver vad maten smakar. Så att vi kan bli mer exakta än "gott" och "äckligt". Det finns ett vinspråk, men inget för mat.

Lars Peder Hedberg tar fram ett språk som beskriver vad maten smakar. Så att vi kan bli mer exakta än "gott" och "äckligt". Det finns ett vinspråk, men inget för mat.

De dyker efter vilda ostron i nollgradigt vatten Tor 29 mar kl 10:03(30 min)

Följ med ostrondykarna i Grebbestad. Ostron – äldre än människan, äldre än gräs. Ostron som förr var människors vardagsmat. Också här hos oss.

Följ med ostrondykarna i Grebbestad. Ostron – äldre än människan, äldre än gräs. Ostron som förr var människors vardagsmat. Också här hos oss.

Mattrender 2018 - i butik, restaurang och hemma Tor 22 mar kl 10:03(30 min)

Mer uteätande, fler soloätare och grönare mat. Och kanske mat från Georgien...

Mer uteätande, fler soloätare och grönare mat. Och kanske mat från Georgien...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".