Förbjuden kultur i Rumänien nu och då

25 min

Möt kvinnan som dubbade 3000 förbjudna videofilmer från väst under kommunisttiden och konstnären som utmanar gränserna för konstnärlig frihet i Rumänien idag.

I serien EU-migranterna följer vi de svenska journalisterna Aaron Israelson och Nana Håkansson som har lämnat Sverige för att bo och arbeta i Rumänien. I veckans avsnitt undersöker de kulturyttringar som utmanat lagar och normar – både igår och idag.

Nana och Aaron får finbesök av en av Rumäniens mest kända röster, nämligen filmkritikern Irina Margarita Nistor som dubbade 3000 insmugglade vhs-filmer från väst mellan åren 1985 och 1989. Något som gladde alla rumäner som var svältfödda på kultur, men som förstörde Aarons filmupplevelser när han i sin barndom besökte sina kusiner i Rumänien.

Desto mer konfliktfyllt blir det när Nana och Aaron hälsar på och blir uppläxade av den arga konstnären Tara von Neudorf. Konstnärens konst speglar aversioner mot all slags religion och han gör dessutom konst av människoben som han har grävt upp i skogen. Men han anser att svenske Lars Vilks konst går över gränsen. 

Programmet EU-migranterna produceras i Nana Håkanssons lägenhet i Bukarest och är en mix mellan köksbordstalkshow och reportageradio från gator och salonger. 

Producent: Tommie Jönsson. Programserien EU-migranterna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista