Ett avsnitt från Stil
54 min
Frasande siden och synliga kalsongkanter – konsten att klä sig för flirt och förförelse
Fre 12 feb 2016 kl 10:03
Inför stundande Alla hjärtans dag ska vi i veckans STIL ägna oss åt flirt och förförelse genom att ta en titt på hur vi genom vår klädsel har försökt att göra oss attraktiva för presumtiva partners.

Det är något som vi har ägnat oss åt ända sedan Adam och Eva började skyla sig med fikonlöv, skulle man kunna säga. Genom historien har uppfinningsrikedomen varit stor, och varierande, när det gäller att med hjälp av kläder understryka – eller låta ana – olika kroppsdelar och därmed påkalla uppmärksamhet, och försöka attrahera den vi är intresserad av. Det har rört sig om skymten av en strumpa, ett kalsongband som sticker fram ur jeansen, bara axlar, djupa dekolletage och höga slitsar – i försök att få hjärtan att bulta lite snabbare.

Naturlighet är inget som någonsin värderat särskilt högt i modehistorien, i synnerhet inte när det gäller att skapa kläder som förför. Därför har man under alla år hjälpt naturen på traven genom att bättra på olika kroppsdelar som man ansett var lite extra heta – rumpor och höfter har gjorts bredare genom att kjolar har vadderats och midjor har snörts åt med hjälp av korsetter. Man har låtit ana att där fanns resurser. Och män har framhävt sina ben genom att klä dem i tajta byxor.

I veckans program ska vi titta närmare på hur vi genom historien har flirtat och förfört med hjälp av våra kläder. Vi undersöker också hur en dejtingapp som Tinder har påverkat vår inställning till flirtande, vi besöker diamantdistriktet i New York och så tar vi en titt på en film som utspelar sig på just Alla hjärtans dag - Picnic at Hanging Rock från 1975, en film full av gåtfull mystik, återhållsam erotisk laddning och stilfulla miljöer och kläder.

Veckans gäst är Jessica Sjöholm Skrubbe, lektor i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".