Filmfredag i P1 Kultur 12 februari

59 min

Idag rapporterar P1 Kultur från invigningen av Berlins filmfestival, men det blir också intervju med filmen Trumbos Oscarsnominerade Bryan Cranston och ett möte med konstnären Peter Johansson.

Dalton Trumbo var en framgångsrik och välbetald manusförfattare under 1940-talet, men också medlem i det amerikanska kommunistpartiet. Efter att han vägrat vittna inför det beryktade kongressutskottet för oamerikansk verksamhet, svartlistades och fängslades han under en tid. Men Dalton Trumbo gav sig inte - han vann en Oscar under pseudonym och skrev manus till filmer som Exodus och Spartacus.

Filmen Trumbo har premiär i Sverige i dag och Karin Svensson har träffat både huvudrollsinnehavaren Bryan Cranston - mest känd som Walter White i tv-serien Breaking bad - och John Goodman, som spelar b-filmsproducenten Frank King.

Roger Wilson är på Berlins filmfestival, som invigdes igår med bröderna Coens Hail, Caesar! - en film om den så kallade gyllene eran i Hollywoods historia. Det blir samtal i P1 Kultur, som också tar upp dramathrillern Spotlight som - precis som Trumbo - har Sverigepremiär idag.

Dessutom besöker P1 Kulturs reporter Mia Gerdin Borås konstmuseum där konstnären Peter Johanssons utställning El hombre elastico - med underrubriken Min vän korven - precis har öppnat. I ett reportage berättar konstnären om utställningen där han blandar falukorv och motorsågar med mexikanska färger och pappersdockor.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".