Per Naroskin, Helena von Zweigbergk och Calle Norlén

41 min

Per Naroskin om hur en fin vink förlänger livet. Helena von Zweigbergk spanar kring jättebebisarnas tid och Calle Norlén förutspår Pryda Prussiluskans återkomst.

Per Naroskin: En fin vink förlänger livet
I vardagen, i media och på nätet möter vi allt oftare självutnämnda auktoriteter som med fina vinkar och antydningar vill manipulera oss att följa deras förmenta råd och anvisningar. Men nu kommer vi att vägra bli infantiliserade och uppfostrade för att istället själva ta kommandot över vad vi tycker och vill göra.

Helena von Zweigbergk: Jättebebisarnas tid
Dagens vuxna har abdikerat från vuxenrollen och dess ansvar. Man har blivit egoistiska jättebebisar som vill undvika allt komplicerat och otrevligt för att istället leka sig fram genom vardagen med hjälp av nätets alla tjänster. Räddningen finns hos barnen, i känsla för rättvisa. Och deras engagemang för miljön och andra människors livsvillkor.

Calle Norlén: Pryda Prussiluskans återkomst
När dagens alla globala problem – krigen, katastroferna och alla skandaler – har blivit övermäktiga klamrar vi oss i press och sociala medier fast vid en blossande indignation inför lite harmlös nakenhet. En nyviktoriansk dubbelmoral som silar mygg och sväljer kameler drar in över framtiden som en bred, dunkel och glädjelös kallfront.


 

I Spanarna hör du en panel med tre ovanligt skarpsynta personligheter som försöker avläsa tendenserna i det vardagliga bruset, för att sedan presentera sina framtidsvisioner för dig. Allt, högt som lågt blandas i skön förening.

Programledare är Ingvar Storm

Spanarna sänds fredagar klockan 15.04, repris lördag klockan 00.02 och klockan 10.03, samt söndag klockan 21.03 i P1. 

Du kan också lyssna på programmet när du vill i vår app Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se 

e-post:
spanarna@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.39
    Mads Tolling, Jacob Fischer, Kasper Tagel, Snorre Kirk - After You'Ve Gone
    Kompositör: Henry Creamer, Turner Layton
    Bolag: GATEWAY MUSIC
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".