Sponsrat material på ettan och Googles skattemoral

35 min

Hård kritik i veckan mot Aftonbladets ej annonsmärkta förstasida. SVT-material ska inte göda Youtubes annonsintäkter. Men i mellotider flödar klippen in på videosajten. Och så om Googles skattemoral.

Aftonbladet puffade för betalmaterial på förstasidan
I dag diskuteras ofta att annonser i dagens medielandskap kamoufleras i redaktionell text. Aftonbladet har i veckan fått hård kritik när bolaget tog ytterligare ett steg i den här utvecklingen. På den, i alla fall tidigare, så prestigefulla förstasidan skrev tidningen i måndags om nio tips för att spara ihop till en miljon. Men vad som inte framgick var att artikeln var en del i ett samarbete med en jämförelsesajt för privatekonomi. En sajt vars affärsidé går ut just på att hjälpa dig att nå dina sparmål.
Johan Cedersjö har i veckan träffat en arg företrädare för facket och en chefredaktör som, tvärtemot, öppnar för ännu mer, ska vi kalla det, journalistiskt arbete i gråzonen.

Varför så tyst om Google och skatt just i Sverige?
På den analoga tiden, när till exempel en skoaffär ville annonsera för sina nya sandaler, köpte den annonsplats i lokaltidningen. Lokaltidningen fick pengar så att den kunde bedriva sin journalistik, och tidningen betalade svensk skatt på annonspengarna den fick in.
I dag, när skoaffären vill annonsera, så vänder den sig sannolikt inte längre till papperstidningen, utan till Google. Så att vi, när vi skriver in sandaler i Googles sökfält, nås av reklamlänkar till den betalande skoaffären.
Det här är inte bara ett problem för tidningarna, som ser annonskakan ätas upp internets jättar. Pengarna som skohandeln betalar, går till Irland där Google har sitt europeiska huvudkontor. Och det är oklart hur mycket skatt som landar i svenska skattkistor.
Runt om i Europa är den här frågan just nu på agendan, men vi frågar oss hur det är i Sverige? Reporter är Sara Heyman.

Är SvTs Mellosatsning på Youtube ojuste konkurrens?
När ämnet är medieekonomi är Public Service påverkan på den kommersiella marknaden en ständigt het och aktuell potatis. Vi har många gånger tagit upp den här frågan i programmet, men i veckan aktualiserades den igen.
I samband med Melodifestivalen i år lanserade SVT sin största tidsbegränsade satsning på Youtube någonsin: “Melodifestivalen - All Access”. Här publiceras alla tävlingsbidrag, vinnarintervjuer men också unikt backstagematerial från musiktävlingen.
SVT:s vd Hanna Stjärne har tidigare i en intervju med oss sagt att SVT är och ska vara restriktiva när det gäller att sprida sitt innehåll på plattformar som Youtube. Att hon inte är naiv inför problemen med att mata dom internationella internetjättarna med licensfinansierat innehåll som de kan kapitalisera på.
Vi skickade våra reportrar Linnea Svensson och Jonna Westin rakt in i melloyran för att höra om SVT:s sug efter virala sucéer denna gång gått för långt?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".