Ett avsnitt från Meny
29 min
Kaniner att kela med och att käka.
Tor 18 feb 2016 kl 10:03
I många europeiska länder är kanin vanligt på tallriken. Kommer det bli vanligare hos oss också?

Ett ljust, magert och gott kött, som dessutom är det bättre miljömässigt än mycket annat kött. Är det dags för kaninkött också i Sverige?

Under det tidiga 1900-talet föddes det upp mycket köttkaniner i vårt land, och under andra världskrigets ransonering var det också vanligt ett vanligt kött.

I Italien, Frankrike och Spanien är kanin fortfarande populärt, och i hela världen är kanin det fjärde mest uppfödda djuret.

Den storskaliga produktionen i Europa har fått mycket kritik. Kaninerna står på gallergolv i trånga burar. Smutsiga lokaler, dålig luft och skakade och sjuka djur.

Så ser det inte ut i Sverige. Meny besöker Pia Ohnell i Skåne där kaninerna springer runt i inomhushagar.

– Om jag skulle tvingas att välja att ha kvar bara ett djurslag så skulle det bli kanin, säger Pia som också har får, grisar, höns och ankor.

– Vi äter kanin tre gånger i veckan.

Anders Johansson föder upp kaniner, främst till utställningar och som sällskapskaniner, men också till att äta.

– Jag älskar kaniner, både att kela med och att käka, säger han.

Och kocken Torbjörn Lagmark tycker att kaninkött är härligt att arbeta med.

Kommer kanin bli vanligare på svenska tallrikar?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".