Ett avsnitt från Kulturnytt i P1
59 min
P1 Kultur torsdag 18 februari
Tor 18 feb 2016 kl 13:00
Hur ter sig en klassisk bildningsresa på 2000-talet och vad är bildning idag? Samtal i P1 Kultur, som också undersöker det danska kulturklimatet i skuggan av flyktingdebatten.

Dagens P1 Kultur åker till Köpenhamn för att bland annat träffa Jens Faurschou, som äger det galleri där den kinesiske konstnären Ai Weiwei stängde sin senaste utställning i protest mot den nya danska utlänningslagen nr 87, till vardags även kallad smyckeslagen.

Jens Faurschou anser att Ai Weiwei fattade ett bra beslut och säger i intervjun att de intellektuella i Danmark har varit alltför tysta de sista tio åren. P1 Kulturs reporter Hilda Ärlemyr träffar också författaren Carsten Jensen som tycker att hela förskjutningen av det politiska och kulturella samtalet i Danmark är obehaglig.

Nästa vecka har SVT premiär på en ny serie där Horace Engdahl och serietecknaren Liv Strömquist åker på en klassisk bildningsresa. Men vad är bildning idag och råder det en kris som så många hävdar? P1 Kultur gästas av konstvetaren Linda Fagerström och Stefan Johansson, chefdramaturg på Malmö Opera.

Dessutom: reportage om den nya balett föreställningen Körper på Stockholmsoperan och Veckans ord om luftstrupe.

Programledare: Mona Masri

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".