Francois-Henri Pinault – den mäktige mannen bakom dagens mesta mode

54 min
Francois-Henri Pinault är en av modebranschen allra mäktigaste män. Det är nämligen han som chefar över lyxkonglomeratet Kering, som rymmer ett tjugotal av modebranschens mest exklusiva märken.

På senare tid har Francois-Henri Pinault seglat fram som en av branschens ”good guys”, en framsynt man som månar om både miljö och kvinnors rättigheter, och som kammar hem olika utmärkelser för just de sakerna. Förra året, 2015, blev han även utnämnd till ”Newsmaker of the year” – årets nyhetsskapare – av modebranschtidningen Women’s Wear Daily.

Men Francois-Henri Pinault har förstås även hårda nypor när det så krävs. Lyxkonglomeratet Kering rymmer några av modebranschens mest exklusiva märken, som Bottega Veneta, Alexander McQueen, Balenciaga, Brioni, Stella McCartney, Saint Laurent och, inte minst, Gucci. Det är Kerings allra största, och viktigaste, modemärke. Francois-Henri Pinault beskriver det själv som företagets ”ryggrad”. Men så är det förvärvandet av det italienska modehuset som lagt grunden till hela detta konglomerat av lyxmärken. 1999 skaffade de sig nämligen kontroll över märket i en omskriven maktkamp med Frankrikes allra största lyxkonglomerat LVMH, som styrs av Frankrikes rikaste man, Bernard Arnault.

Kering är inte lika stort som konkurrenten LVMH, men det knaprar in. Och framför allt lägger det sig vinn om att ligga i framkant när det gäller värden som hållbarhet, och kvinnors rättigheter. En självklarhet eftersom sextio procent av Kerings alla anställda – och åttio procent av kunderna– är kvinnor, menar Francois-Henri Pinault – som ofta tackar sin fru, skådespelerskan Salma Hayek, för hennes ”vägledande inspiration”.

I veckans program berättar vi mer om Francois-Henri Pinault. Vi tar även en närmare titt på hans fru, Salma Hayek. Vi undersöker också fenomenet med att rea ut kläder - är det något som är på väg att försvinna? Och så träffar vi en nykomling i den svenska modevärlden, Louise Körner.

Veckans gäst är Naomi Itkes, stylist, redaktör och konsult i modebranschen.