Josefine Lindstrand + Andreya Triana från Stockholm Jazz Festival

Här finns inget ljud

Hör körsviten Mirages by the Lake av och med Josefine Lindstrand på Kulturhuset och den engelska singer songwritern Andreya Triana på fullsatt jazzklubb Fasching.

Första delen av Josefine Lindstrands körsvit "Mirages by the Lake" hade premiär på en internationell körkonsert i Örebro och andra delen specialskrevs just för Stockholm Jazz Festival.

Inspirationen har hon hämtat från ett gammalt släkthus där hon var mycket som barn under somrarna och som mitt under den här skrivande processen försvann ur släktens ägo. För att få rätt känsla åkte Josefine till platsen och tog fotografier och samplade ljud som skulle skapa grunden för musiken och texten.

Under skrivprocessen av del två kom tankar ur ett lite större perspektiv. Vad händer med en människa när man mister den plats som är ens hem, vad händer om man måste lämna sitt land, och den natur som finns i ens själ? 

På scenen står Josefine Lindstrand i bländande dekorativt ljusspel tillsammans med Karolinskas kammarkör under Bo Johanssons ledning. Och musikanterna Gunnar Halle, trumpet, Jonas Östholm, piano, Fredrik Myht, slagverk och andra effekter. 

Text, musik och arrangemang av Josefine Lindstrand, sångerska, pianist och kompositör som redan i 20-årsåldern inledde ett långt samarbete med jazz-ikonen, engelske pianisten Django Bates. Och inte minst med den amerikanske pianisten Uri Caine. Under senare år har hon dessutom spelat med svenska artister som Petra Marklund, Maia Hirasawa och Veronica Maggio och under det här året spelar hon in egen musik med Norrbotten Big Band.

Programmets andra konsert är från trånga och svettiga Jazzklubb Fasching där engelska singer-songwritern Andreya Triana drog fullt hus. Hon är uppvuxen i sydöstra London och började sjunga redan som sjuåring då hon låste in sig på sitt rum i timtal. Där skrev hon poesi, gjorde hemmagjorda mixtapes och spelade in stämsång genom att använda två gamla slitna kassettdäck. Med loopar och ekoeffekter, på scen i sin långrandiga kostym och med musikerna Dan Rico, klaviatur, Nathaniel Keen, gitarr, Ruth Goller, bas och Aram Zarikian, trummor.

Producent och programledare: Marie Vesterholm

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.35
    Josefine Lindstrand - It Could Have Been Us
    Kompositör: Josefine Lindstrand
  • 21.54
    Andreya Triana, Dan Rico, Nathaniel Keen, Ruth Goller, Aram Zarikian - High In My Hands
    Kompositör: Andreya Triana, Dee Adam, Josh Wilkninson
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".