Ett avsnitt från Opera i P2
"Madame Butterfly" av Giacomo Puccini
Lör 13 feb 2016 kl 17:55
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
En råare Madame Butterfly när Bresciaversionen spelas för första gången i Sverige. På scen på Göteborgsoperan står sydkoreanska Jung Nan Yoon i rollen som Cio-Cio-San.

Efter att Madame Butterfly totalsågades efter urpremiären 1904 så skrev Giacomo Puccini flera versioner av operan. Göteborgsoperan sätter nu upp den andra revideringen, Bresciaversionen, en inte lika tillrättalagd föreställning som den femte, som är den som mest spelas idag. Löjtnant Pinkerton är till exempel hårdare i sin kritik mot japanerna och det är mer musik inlagt i denna version.

Den japanska regissören Yoshi Oïda har valt att lägga handlingen till 1920-talet. Han har också använt sina egna erfarenheter av att växa upp i Japan efter andra världskriget.

Puccinis opera handlar om Pinkerton som är en amerikansk sjöofficer som i Nagasaki år 1900 ytligt förälskar sig i en 15-årig japansk geisha Cio-Cio-San – känd som Butterfly. Pinkerton vill till och med gifta sig med henne, trots att han faktiskt har planer på ett amerikanskt liv, med amerikansk hustru.

Den amerikanska konsuln Sharpless varnar Pinkerton för att ta för lätt på äktenskapet med Cio-Cio-San, men Pinkerton vinkar bort det. Det gör inte Cio-Cio-San som till och med konverterar till kristendom och som förväntar sig att de ska ha ett helt liv tillsammans.

Men Pinkerton återvänder till USA. Tre år senare återkommer han till Japan där Cio-Cio-San väntat. Han kommer i sällskap med sin amerikanska hustru.

Cio-Cio-San väntar tillsammans med sin tjänare Suzuki. Men där finns också den son som hon fött... Det är här hon sjunger den mest välkända arian Un bel di där hon ser ut mot horisonten och väntar på att röken från fartyget ska synas, det fartyg som kommer med Pinkerton.

Men när Cio-Cio-San förstår att Pinkerton inte kommit för att hämta henne och ta henne med till USA, ordnar hon så att barnet blir omhändertaget - och går sedan undan och tar sitt liv.

Opera i två akter (1904). Libretto: Luigi Illica och Giuesppe Giacosa.
I rollerna:
Butterfly - Jung Nan Yoon.
Pinkerton - Marcelo Puente.
Suzuki - Katarina Giotas.
Kate Pinkerton - Ann-Kristin Jones.
Sharpless - Mats Persson.
Goro - Jonas Olofsson.
Yamadori - Mattias Ermedahl.
Bonzen - Jonas Landström.
Göteborgsoperans kör och orkester. Dirigent: Manlio Benzi. Regi: Yoshi Oïda.
Direktsändning från premiären på Göteborgsoperan.

Producent: Urban Hägglund
Programledare: Britta Svanholm Maniette och Patrik Paulsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.03
    Göteborgsoperans Kör Och Orkester, Manlio Benzi (Dirigent), Jung Nan Yoon (Butterfly), Marcelo Puente (Pinkerton), Katarina Giotas (Suzuki), Ann-Kristin Jones (Kate Pinkerton), Mats Persson (Sharpless - Madame Butterfly Akt 1
    Kompositör: Giacomo Puccini
  • 19.31
    Göteborgsoperans Kör Och Orkester, Manlio Benzi (Dirigent), Jung Nan Yoon (Butterfly), Marcelo Puente (Pinkerton), Katarina Giotas (Suzuki), Ann-Kristin Jones (Kate Pinkerton), Mats Persson (Sharpless - Madame Butterfly Akt 2 - 3
    Kompositör: Giacomo Puccini
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".