Ett avsnitt från Karlavagnen
93 min
Ordination motion
Tis 02 feb 2016 kl 21:40
I kväll handlar Karlavagnen om när motion kan ersätta eller fungera som ett komplement till den medicinska behandlingen. Har du erfarenhet av det? Ring till Karlavagnen.

Alla vet att det är bra att röra på sig men nu har forskning slagit fast att motion hjälper mot många psykiska besvär. Och det bästa av allt är att det inte krävs floder av svett för att nå denna effekt.

Magnus Lindwall är forskare vid psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. I sin avhandling har han konstaterat att yngre kvinnor som motionerade två gånger i veckan under sex månaders tid, fick en ökad självkänsla och bättre självbild. Kvinnorna tyckte helt enkelt bättre om sina kroppar, detta oavsett om styrkan eller konditionen ökade något nämnvärt. Magnus finns med i kvällens program och berättar mer.

Har du med hjälp av motion lyckats bli kvitt din deppighet, oro eller andra psykiska problem, hör av dig och berätta hur du gjorde då?

Men det är inte bara själsliga problem som blir bättre av fysisk träning. Forskningen har visat på en rad sjukdomar där motion kan göra skillnad. Som tex vid hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes typ 2, övervikt och dessutom kan debuten av demenssjukdomar skjutas upp för den som är fysisk aktiv.

Om du har lyckats få ner ditt blodtryck med hjälp av motion eller fått bukt med någon annan sjukdom så ring i kväll och berätta mer.

Ring till Karlavagnen på 099-110 90. Christian Olsson tar emot ditt samtal. Vi startar 21.40. Du kan även höra av dig via mail karlavagnen@sverigesradio.se eller på sociala medier @P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".