Ett avsnitt från Karlavagnen
89 min
Presidentval och USA-fixering
Ons 03 feb 2016 kl 21:40
Vi kollar på film och tv-serier om amerikanska presidenter, och samtidigt följer vi verklighetens presidentkandidater nästan dagligen. Vad är det som lockar så mycket med den amerikanska politiken?

JFK, Vita huset, House of cards, Air Force One och Veep heter bara några av alla filmer och tv-serier om fiktiva amerikanska presidenter som vi gärna följer. I verkligheten så är det riktiga presidentvalet i full gång och det verkar också  fascinera oss.  Primärvalet som startade den här veckan bevakas ju noga av svensk media.

Följer du valet? Och varför är det så intressant?

Trots att det är krångligt, utdraget och många turer innan man ens vaskat fram två kandidater att välja mellan så lockar det oss. Men var kommer den här fascinationen ifrån? Och varför vet vi det mesta om Donald Trump och Hillary Clinton men nästan ingenting om ledarna i Kina, Indien, Brasilien och de andra stornationerna?

Vad gör den här fixeringen med vår världsbild? Vad missar vi istället? Vilken är din relation till USA? Är det kärlek eller hat?

Att resa dit är ju nästan dubbelt så populärt nu för tiden bland svenska turister än vad det är att resa till svenskfavoriten Thailand. Du kanske till och med blev så förtjust i landet att du bosatt dig där under en tid?

Ring Paul Zyra ikväll och prata USA-fixering. Slussen öppnar 21.00. Numret dit är  099-110 90, eller mejla redan nu till karlavagnen@sverigesradio.se. Vi finns även på Facebook, Twitter och Instagram @P4Karlavagnen. Programmet startar klockan 21.40.

I Karlavagnen ikväll hörde vi hur du kan skaffa dig mer insikt i valet i USA

Genom att följa Sveriges Radios valpodd som startade idag. Där Sveriges Radio följer vägen till Vita huset.

Vi hörde Frida Stranne, som är USA-forskare och statsvetare vid Högskolan i Halmstad och Svenska institutet för Nordamerikastudier. Hon har bevakat tre tidigare val på plats i USA och har varit bosatt i Washington DC där hon varit gästforskare och följt politiken på nära håll. Många följer hennes blogg som vill bredda analysen av amerikansk politik.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".