Huset fullt - Skadligt samlande av hundar

33 min

Det är vanligt att samla på sig saker men vissa samlar på sig så mycket att deras hem fylls upp. VBV möter Volen Ivanov, specialiserad på tvångs- och samlarsyndrom, för att prata om animal hoarding.

Kvinnan med 21 småhundar som polisen omhändertog och sålde, mannen med 14 hundar som skaffade fler hundar trots förbud. Historier som dessa har lett till att programledarna Maria Hedqvist och Gurgin tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt i det här avsnittet försöker lära sig mer om animal hoarding. 
Vad är animal hoarding och när blir "samlandet" sjukligt? 

Problemet är stigmatiserande och få söker hjälp, menar Volen Ivanov, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet, som är verksam i en forskargrupp som fokuserar på tvångs- och samlarsyndrom och hur genetiska variationer kan påverka behandlingseffekten av KBT.

- Det är extremt sällan som de själva inser att det är problematiskt, kommer till vården och söker hjälp för att de samlar på djur. Man möter de sällan så det är ett svart hål kring de här personerna, menar Volen Ivanov.

Hundar som inte får sina behov tillgodosedda skapar stress menar Eva Bodfäldt.

- Det här skapar stress och stressen leder till olika dysfunktionella beteenden som slagsmål inom flocken. Om det är brist på resurser som mat så slåss nog hundarna om födan. Hundarna kan tappa uppfattningen om tid och rum när de inte får komma ut och gör på sig inomhus, säger Eva Bodfäldt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".