Jonathan Biss spelar Beethovens första pianokonsert

Här finns inget ljud

Jonathan Biss drillar sig genom Beethovens första pianokonsert och Omer Meir Wellber ger oss Tjajkovskijs drömlika musikaliska berättelse om Lord Byrons olyckliga antihjälte Manfred.

Beethoven hyllades som underbarn på piano redan vid tidig ålder. Det vi idag kallar hans första pianokonsert är egentligen den tredje han skrev. Den råkade bara bli publicerad först. Här hör vi en ung och fräsch Beethoven, tydligt inspirerad av Mozart som hade dött året innan konserten påbörjades, men redan med sina typiska känsloutbrott och snabba skiftningar mellan musikaliska stämningar. 

Det moderna pianot hade just utvecklats och man kunde för första gången spela drillar som kunde skifta i dynamik från svagt till starkt till svagt igen, en modernitet som Beethoven inte skyr i denna pianokonsert. Här skämmer han bort publiken med drillar de aldrig hört förut, en upplevelse som säkerligen lämnade dem både begeistrade och uppskakade. 

Tjajkovskij inspirerades att i den så kallade "Manfredsymfonin" skriva om den engelska poeten Lord Byrons olyckliga och komplicerade hjälte Manfred när hans vän Balakirev presenterade idén för honom efter att ha fått ett nej från franska kompositören Berlioz. "Det är den mest fantasifulla, påhittiga och drömlika av Tjajkovskijs kompositioner" skriver Omer Meir Wellber i en artikel om symfonin.

Pianisten Jonathan Biss verkar ha en stark förkärlek för kompositioner av Schumann och Beethoven. Hans senaste Beethoven-projekt utgörs av fem beställningar av nya pianokonserter som var och en inspireras av Beethovens fem pianokonserter. Hans senaste Schumann-projekt innebar 30 olika konserter med hans pianomusik, en konsertserie han kallar ”Schumann: Under the influence”. I P2 Live den 4 mars hör du honom i en kammarkonsert med Schumanns musik.

Israeliske dirigenten Omer Meir Wellber hörs numera med orkestrar världen över. Sedan 2009 är han musikalisk ledare för Raanana Symphonette Orchestra, en orkester som bildades 1991 för att underlätta integrationen av judiska invandrare i Israel. 2010-2014 var han musikalisk ledare för Palau de les Arts Reina Sofia i Valencia. 2015 startade han det musikaliska projektet Sarab, vilket betyder ”oas” på arabiska. Där hoppas han förändra förutsättningarna för beduinerna i Negev genom musikutbildning för barnen där. 

1. Foajé
2. Sveriges Radios Symfoniorkester. Solist: Jonathan Biss, piano. Dirigent: Omer Meir Wellber.
a) Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 1 C-dur.
b) Musikaliskt intermezzo.
c) Peter Tjajkovskij: Manfredsymfonin.

Direktsändning från Berwaldhallen. 

Producent: Jan B Larsson
Programledare: Sofie Almroth och Per Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.47
    Eric Ericsons kammarkör, Ericson - Grekisk gravrelief
    Kompositör: Ingvar Lidholm
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".