Det kulturellt kluvna Nigeria

23 min

Nigeriansk litteratur, språk, läsning och en intervju med författaren Abubakar Adam Ibrahim av och med Margareta Svensson, tidigare Afrikakorrespondent för Sveriges Radio.

Den här podden handlar om Nigeria - om litteratur, om de kulturella skillnaderna mellan nord och syd, språk och läsning och om en särskild tradition av kärleksromaner och bilder. P1 Kultur gästas av Margareta Svensson, tidigare Afrikakorrespondent på Sveriges Radio, och nyligen återkommen från en reportageresa till Nigeria.

Margareta Svensson besökte en litteraturfestival Abeokuta i Nigeria där man bland annat pratade om sexuella minoriteter. Margareta Svensson träffade också författaren Abubakar Adam Ibrahim från norra Nigeria. Han har skrivit romanen "Season of crimson blossoms". 
- På grund av att man pratar olika språk har inte så stort utbyte mellan olika språkgrupper inom Nigeria, säger Margareta Svensson och berättar att det var en stor sak att det fanns en författare från norr som skrivit på engelska.
- Min bok är redan slutsåld här på festivalen, berättade han för Margareta Svensson.

I norra Nigeria finns också en särskild slags kärlekslitteratur som är skriven av kvinnor om kvinnor för kvinnor. Dessa kvinnor fascinerade den amerikanska fotografen Glenna Gordon som skildrat dem i ett särskilt projekt. Hon har också fotograferat tillhörigheterna till de två hundra skolflickor som kidnappats av Boko Haram. Margareta Svensson har intervjuat Glenna Gordon som skapat fotoboken Hjärtats diagram, hör intervjun i denna podd.

Några av Glenna Gordons bilder kan ses på Open society's webbplats.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".