Vem har råd med sportlov?

80 min

Gnistrande snö, rosiga kinder på barnen och termoschoklad och mackor i ryggsäcken. Den där schablonbilden av sportlovet är det få som uppnår i verkligheten - men det finns ju annat att hitta på!

Att åka bort på sportlovet är inte alla förunnat. För majoriteten av svenska ensamstående föräldrar är det en omöjlighet att ta med familjen på en vecka i fjällen. Det visar en undersökning som SVT har låtit Novus göra inför årets sportlov.

Enligt undersökningen är det föräldrar som är höginkomsttagare och bor i storstäder som kan ta ledigt på lovet, medan de flesta ensamstående föräldrarna måste jobba. Bland ensamstående svarade hela 71 procent att de inte kommer att ta ledigt på sportlovet och vanligaste orsaken till det är att de inte har råd.

Skollov kan vara känsliga för familjer med dålig ekonomi. För de barn som inte reser bort bjuder kommunen in till aktiviteter som till exempel testa på att baka tunnbröd, gå i en cirkusskola eller pröva på olika bollsporter. I kyrkan i Eslöv lockar man med intensivkonfa och inbjuder sportlovslediga att bli konfirmerade på 7 dagar. Du som inte åkt iväg på sportlovet, hur har du det? Får du dåligt samvete av att ungarna är på fritids hela veckan? Eller hittar du på egna aktiviteter på hemmaplan? Ring och berätta hur du löser ditt sportlov!

Föreningen Majblomman och Sveriges Makalösa föräldrar finns med i kvällens program och berättar hur de hjälper till för att alla barn skall få ett bra lov. Med är också Eleonor Wallin från Rädda Barnens skridskotek i Ludvika.


Ring till Karlavagnen på 099-110 90. Christian Olsson tar emot ditt samtal. Vi startar 21.40. Du kan även höra av dig via mail karlavagnen@sverigesradio.se eller på sociala medier @P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".