Palmemordet 30 år - lyssnarnas minnen

92 min

På söndag är det 30 år sedan Olof Palme mördades. En händelse som många anser förändrade Sverige i grunden. Hur minns du mordet? Hur fick du nyheten? Och har vi lärt oss något av det som hänt?

Den 28 februari 1986 mördades Sveriges statsminister Olof Palme mitt i centrala Stockholm. På söndag är det 30 år sedan. Skotten på Sveavägen skakade om hela nationen och ingen trodde väl då något annat än att mordet snart skulle klaras upp. 30 år senare vet vi fortfarande inte vem som avlossade skotten.

Hur minns du mordet? Hur fick du nyheten? Och hur kände du när du verkligen förstod vad som hänt? Eller var du inte ens född, men fascineras ändå av alla teorier och spår som fortfarande dyker upp?

Senast i veckan trädde Olof Palmes statssekreterare Ulf Dahlsten fram och berättade, efter många års tystnad, om nya uppgifter som pekar mot Christer Pettersson, mannen som dömdes i tingsrätten men friades av hovrätten i brist på tekniska bevis.

Många menar att Sveriges förändrades i grunden den natten, att det finns ett före och ett efter Palme-mordet. Hur går dina tankar idag kring att en statsminister kunde mördas på öppen gata och att det fortfarande efter tre decennier är ouppklarat? Och har vi lärt oss något av det som hände 1986? 

Ring Johanna Linder ikväll och prata om mordet på Olof Palme, hur det har påverkat dig och hur du tror att det har påverkat Sverige. Slussen öppnar 21.00. Numret dit är 099-110 90, eller mejla redan nu till karlavagnen@sverigesradio.se. Vi finns även på Facebook, Twitter och Instagram @P4Karlavagnen. Programmet startar klockan 21.40.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".