Är du redo för våren?

83 min

Det börjar ljusna i vårt nordliga land. Ljuset och vårkänslorna får en massa saker att hända i vår kropp, vi blir mer energiska och mer mottagliga för kärlek till exempel. Hur känner du våren i dig?

Nu kommer ljuset med stormsteg! Det har börjat ljusna på allvar, häromdagen nådde den meteorologiska våren vårt nordliga land. Den senaste veckan har solen börjat värma igen så smått.

Vad händer med dig när ljuset återvänder? Fylls du av glädje, energi, och känner en nystart då det är dags att börja planera för en årstid utomhus? Väcker våren minnen som koltrastens sång eller hur det låter när man cyklar på en grusväg? Ring och berätta!

Ulf Ellervik, professor i organisk kemi vid Lunds universitet, förklarar de lyckokänslor vi får med vårvädret med att det händer en massa komplicerade saker i kroppen. Signalsubstansen dopamin får en ökad frisättning, och det styr mycket i hjärnan som har med belöning och lustkänslor att göra. Vi känner oss helt enkelt mer energiska och mottagliga för nya intryck, till exempel kärlek.

I kväll handlar Karlavagnen alltså om vilka känslor våren väcker. Allt från energi och lust till dig som kanske tycker våren är en tung tid - redan Karin Boye diktade ju om att visst gör det ont när knoppar brister.

Karlavagnen börjar klockan 21.40. Telefonnumret är som vanligt 099-110 90. Leif Hedegärd tar emot ditt samtal. Det går även bra att höra av sig på mail karlavagnen@sverigesradio.se, eller via Facebook, och så finns vi på Twitter och Instagram @P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".