Försurning hindrar havsbakterier fylla sin funktion

19 min

Försurning tvingar havets bakterier att ställa om sin ämnesomsättning radikalt, från ett fokus på nedbrytning till att klara av syran i vattnet. Det kan i sin tur påverka högre organismer i havet.

Bakterier i havet är viktiga i ekosystemet som nedbrytare av löst organiskt material och även som producent av vitaminer till växtplankton. Men nu visar forskning vid Linnéuniversitetet i Kalmar, i samarbete med spanska forskare, att den ökande försurningen av haven påverkar bakterierna dramatiskt och gör det svårt för dem att fylla sin funktion.

– Det här är väldigt oroande eftersom det förstärker alla andra effekter av försurningen i havet, säger professor Jarone Pinhassi.

Det är bakterier i vatten från Medelhavet som utsatts för syra i laboratorium men forskarna förväntar sig att bakterierna i exempelvis Östersjön kommer att reagera på ett liknande sätt.

– Vi förbereder just nu vidare forskning om bakterier och försurning med bakterier från Östersjön, säger Jarone Pinhassi.

De aktuella resultaten presenterades av de svenska och spanska forskarna i onlinetidskriften Nature Climate Change i januari.

I programmet medverkar också Carina Bunse, doktorand vid Linnéuniversitetet i Kalmar och Christofer Karlsson, doktorand Linnéuniversitetet Kalmar.


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".