P1 Kultur fredag 26 februari

59 min

Nu är det många Oscarsnominerade som nervöst inväntar söndagens stora filmgala och dagens P1 Kultur diskuterar hur en skådespelare egentligen ska bete sig för att ta hem en statyett?

Det blir stort Oscarsställ med porträtt av den flerfaldigt Oscarsbelönade svenska ljudteknikern Per Hallberg, möte med regissören Pete Docter som gjort den Oscarsnominerade animerade filmen "Insidan ut" och diskussion med filmjournalisterna Maria Brander och Mårten Blomkvist om vilken sorts roller en skådespelare ska välja för att öka sina Oscarschanser.

Dessutom: filmfestivalen Cinemaafrica drar igång. Vi träffar nigeriansk-finska Minna Salami som är en av den afrikanska diasporans absolut viktigaste opinionsbildare. Hon har med sin blogg MsAfropolitan lanserat begreppet "afropolitisk" på bred front. Hon skriver regelbundet i The Guardian, Huffington Post och Al Jazeera.

Med ett stort och brett kunnande om afrikanska feminismer är hon en flitig debattör med utgångspunkt i historiskt viktiga personer och rörelser. Under festivalen deltar hon i panelsamtalet om frigörande gestaltningar av afrikanska kvinnor på film.

Dagens OBS-essä handlar om - ja, lukter. Luktsinnet har länge nedvärderats till förmån för syn- och hörselsinnena. I dagens essä funderar kulturjournalisten Malin Krutmeijer kring dofternas och lukternas kulturhistoria.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Maria Götselius


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".