Gult – den mest motsägelsefulla färgen av dem alla

54 min

Gult är en färg som anses vara både ful och fin och som har symboliserat både fest – och pest, bokstavligen.

Under medeltiden hissades en gul flagga när båtar kom från länder där besättningen kunde ha drabbats av just pest eller andra smittsamma sjukdomar. Idag signalerar samma gula flagga motsatsen. Men så är gult en färg som kanske är den mest motsägelsefulla av dem alla.

Det är med andra ord inte så märkligt att det också är en färg som många har ett kluvet förhållande till, inte minst när det gäller kläder. Det illustrerades så sent som förra veckan då skådespelaren Alicia Vikander bar en ljusgul klänning under Oscarsgalan, där hon plockade hem en gyllene statyett för bästa kvinnliga biroll. Den gula blåsan hamnade på listor över de både kvällens bästa och sämsta klädval.

Men om man blickar bakåt längre än så, så blir gula kläder lite mer komplicerade än att de anses vara fina eller fula av självutnämnda modepoliser. Gula plagg, och gula märken på plagg, har under historien fått utmärka socialt och etniskt diskriminerade, som tvingats att bära dem. Anledningen till att det blev just gult är flera – det var bland annat en hyfsat billig färg att framställa.

Men framförallt är gult en färg som vi ser tydligt. Tydligast av alla färger faktiskt. När vi till exempel tittar på en gul klänning så ser vi egentligen ett brett spektrum av ljus, eftersom den gula färgen är fenomenal på att reflektera ljus. Det mänskliga ögat är dessutom extra känsligt för just gult ljus. Gula grejer får oss helt enkelt att haja till lite extra.

I veckans program träffar vi konstnären Leif Elggren som genom hela sin karriär har använt sig av former och mönster i gult och svart. Ett återkommande motiv i hans konst är gula och svarta diagonala ränder - så som varningsskyltar brukar se ut. Leif Elggren hävdar till och med att det är han som har kommit på, och äger, just den symbolen och färgkombinationen. Hur det kommer sig berättar han mer om i programmet. Vi träffar också en av Sveriges största reggaeartister, Isabelle Sandblom, mer känd under sitt artistnamn Syster Sol. Och så tar vi en närmare titt på en svensk filmklassiker - Vilgot Sjömans Jag är nyfiken gul från 1967, en film som fortfarande är världsberömd för att ha brutit mot en hel del tabun.

Veckans gäst är Tonie Lewenhaupt, dräkthistoriker och författare.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".