Kampen mot malaria

20 min

Malariaparasiten börjar utveckla resistens mot Artemisinin, det mest effektiva läkemedlet vi har idag, och som ledde till Nobelpris 2015 . Vad ska vi ta till när motståndskraften mot medicinen ökar?

Malariaparasiten har börjat utveckla motståndskraft mot det mest effektiva läkemedlet vi har idag: Artemisinin, vars upptäckt ledde till förra årets nobelpris.

Malaria dödar över 400 000 människor varje år. Därför är det ett allvarligt problem när medicinerna slutar verka, och nya motmedel behövs.

Inget nytt läkemedel är redo att ersätta artemisinin och det behövs en kombination av forskning om nya mediciner, vacciner och behandlingssätt, och markarbete med impregnerade myggnät samt snabba diagnoser. Kanske behövs också andra metoder, som utplanterade myggor som inte kan sprida parasiten vidare.

I programmet samtalar två malariaforskare, Marita Troye Blomberg som är professor emerita vid Stockholms universitet och Anders Björkman som är infektionsläkare och professor i infektionsmedicin vid Karolinska Institutet om vilka vägar som finns för att föra kampen mot malarian.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".