P1 Kultur måndag 22 februari

59 min

Djävulens målare - så har han kallats, konstnären Hieronymus Bosch. Nu firas hans sengotiska konstnärskap i nederländska s'Hertogenbosch med en stor utställning och P1 Kultur har varit där.

17 målningar och 19 teckningar ställs ut på Nordbrabants museum i konstnärens hemstad s'Hertogenbosch och utställningen har fått titeln Hieronymus Bosch - Visions of Genius. Som konstnär skapade han ett myller av fantasifulla monster och ondsinta djävlar i en brinnande värld med tortyrliknande maskiner. I år är det 500 år sedan han dog och hela 2016 högtidlighålls hans minne.

Dessutom: i helgen hade den nya TV-serien av Love premiär på Netflix och P1 Kultur klafsar ner i relationsträsket tillsammans med P1 Kulturs Nina Asarnoj och Dagens nyheters kritikchef Åsa Beckman. Serien är skriven och producerad av Judd Apatow och förväntningarna har varit höga inför programstarten - men, hur bra är det egentligen?

P1 Kultur samtalar också om att Italien och FN:s kulturorgan UNESCO ska nu ska samarbeta för att skydda viktiga kulturhistoriska monument och föremål i konfliktzoner och uppmärksammar att musikgenren Eurodance ska få en egen dokumentärfilm. 

I  OBS-essän besöker David Isaksson VDNCh som är ett utställningsområde och en nöjespark i Moskva. Parken är en sovjetisk skapelse och på senare år har den genomgått stora förändringar som speglar Rysslands ideologiska utveckling.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Maria GötseliusDu hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista