Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Att gripa in
Tis 23 feb 2016 kl 10:03
Ett rådigt ingripande i rätt ögonblick kan avgöra en människas liv. Ändå tvekar många inför att gripa in och blanda sig i när man ser en okänd person som verkar vara i knipa.

Rädsla för att själv råka illa ut och osäkerhet inför hur situationen ska tolkas kan vara skäl till att man bara går förbi istället för att gripa in. Forskarna kallar det för åskådareffekten, när människor väntar sig att någon annan ska ta första steget att gripa in. Men det går att öva sin förmåga till civilkurage, möt Jens Molander och Frida Ekelund som vill träna oss i att gripa in i spända situationer genom avledande manövrar. 

Veckans Kropp & Själ är ett direktsänt telefonväkteri där du kan dela med dig av egna erfarenheter av att gripa in eller att avstå.

Ring in till det direktsända programmet på: 08 215 216, slussen öppnar tisdag kl 10.00. Eller maila oss på kropp@sverigesradio.se

Gäster i studion är Misse Wester, forskare i psykologi och kriskommunikation vid KTH och Brian Palmer, socialantropolog och forskare vid Uppsala universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Kropp & Själ
Tis 18 jul kl 10:03(57 min)
Kropp & Själ
Tis 11 jul kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 04 jul kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 27 jun kl 10:03(55 min)
Kropp & Själ
Tis 20 jun kl 10:03(55 min)
Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".