P1 Kultur onsdag 24 februari

59 min

Idag: stor utställning med Anselm Kiefer, danska poeten Shadi Angelina Bazeghi, kvällens Grammisutdelning och floran av dokumentärer som gjorts om Majdanprotesterna i Ukraina. Essä om... gruvgas!

Mikael Timm har besökt den stora retrospektiva utställningen av Anselm Kiefers verk på Centre Pompidou och Bibliotheque Mitterand i Paris, den första på 30 år i Frankrike. Tyske Kiefers ofta massiva verk fyller 13 gallerier på centret och spänner över alla tidsperioder i hans konst; från hur han har undersökt Tysklands nazistiska historia, till judisk mysticism och möjligheterna att läka ett lands förflutna.

Hilda Ärlemyr har mött danska poeten Shadi Angelina Bazeghi, lärare i matematik, fysik och kemi men även poesidebutant med Vingeslag. Minnen av krigshärjade gator och sönderslitna kroppar blandas med kärlek , nya vitvaror och beundran för en dansk fotbollsspelare. Hon har fått fina recensioner och jämförts med Inger Christensen.

Fredrik Wadström gör ett urval av de många dokumentärer som gjorts om protesterna på Majdantorget 2014 i Ukraina. I skrivande stund har ett tiotal filmer släppts, varav en är nominerad till en Oscar.

Under 1900-talet började gruvarbetare i Storbritannien att ta ned en burfågel ner i gruvan. Den fungerade som varning; om giftiga gaser utsöndrades skulle fågelns död larma om situationen. Dagens Obs-essä handlar om den franske filosofen Georges Didi-Hubermans bok "Gruvgas. Essän. Vreden. Politiken" där gruvgas används som metafor för hur svårt det kan vara att bli varse annalkande katastrofer i världen. Patricia Lorenzoni har läst.

Och så frågar vi oss om möjligen P3 Musikguidens Tina Mehrafzoon vet vilka som kommer att knipa de mest omtalade Grammisarna under onsdagkvällen.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".