Ett avsnitt från Vetandets värld
20 min
Hur mår flyktingarna?
Tor 25 feb 2016 kl 12:10
Forskare vid Röda korsets högskola ska kartlägga den psykiska hälsan och levnadsvillkoren för flyktingar och asylsökande i Sverige. Så ska kunskapen öka för att förbättra integrationen i samhället.

Enkäter går i dagarna ut till 4000 vuxna syrier som fick uppehållstillstånd i Sverige mellan 2011 och 2013. I den andra delen av studien kommer en enkät delas ut till asylsökande från Eritrea, Somalia och Syrien på ett asylboende i Sverige. Resultatet från undersökningen väntas vara klart i slutet av år 2016.

Att undersöka flyktingars hälsa innebär inte att försöka hitta olika behandlingar eller mediciner i första hand, utan snarare att underlätta för social integrering baserat på ett mer vetenskapligt baserat underlag än tidigare.

– Kunskapen behövs inom flera sektorer i samhället, inte minst för sjukvården, men också inom skolan och andra aktörer i samhället som möter människor som varit med om traumatiska upplevelser och som har flytt till Sverige, säger Fredrik Saboonchi, professor i hälsopsykologi och som ansvarar för den pågående studien vid Röda korsets högskola.

I programmet medverkar också  Erika Sigvardsdotter, doktor i kulturgeografi vid Röda korsets högskola och Petter Tinghög, doktor i sociologi vid Röda korsets högskola.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".