P1 Kultur torsdag 25 februari

59 min

Dansken - humanist eller krämare, ordet "kopplad", Grammiseftersnack, och vad kan George Orwells essäer säga oss idag?

Vi fortsätter vår resa i Danmark. Hilda Ärlemyr fortsätter att undersöka hur man försöker definiera vad som är danskt idag. Kan en ny kulturkanon som inte bygger på konst utan på tankegods vara en väg? Kritiken mot landets flyktingpolitik är hård, internationell press kritiserar Danmark och har tecknat statsministern med en armbindel som för tankarna till mörka tider. Taskigt, tycker Jyllandspostens kolumnist Camilla Bundgaard. Men författaren Knud Romer skräder inte orden: "Det som faktiskt kännetecknar Danmark är att vi är några rätt egoistiska krämare, vi är köpmän. Vi för den politik som betalar sig, och som fyller på pengapungen. Det har vi alltid gjort. Och det är kanske något vi måste inse nu."

Ett urval av George Orwells många essäer har kommit ut på svenska. Författaren skrev under krigsåren en stor mängd texter om bland annat nationalism, rasism och kolonialism. Ulrika Knutson och Yukiko Duke, författare och journalister, har läst och samtalar med dagens programledare om vad vi kan lära oss av hans texter idag.

Veckans ord är "kopplad", Katarina Wikars funderar över det godisfärgade opiumkriget och brudpar som blir av med mobilen.

Saman Bakhtiari eftersnackar Grammisgalan. De läckta uppgifterna om sex av pristagarna visade sig stämma och inte vara endast kvalificerade gissningar. Men också om Seinabo Seys uppträdande där 130 svarta kvinnor stod bakom henne på scenen under hennes sång.

Essä om robotar, signerat Aase Berg.


Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".