Socialismen

42 min
I serien om de politiska ideologierna har vi den här veckan kommit till socialismen. Hur mucket av den klassiska socialistiska ideologin finns kvar i dagens reformsocialistiska partier? Gäster är Sven-Eric Liedman professor eméritus i idé och lärdomshistoria, Björn Elmbrant, politisk skribent och författare och Sofia Nerbrant, journalist och ordförande för Bertil Ohlininstitutet. Programledare och producent Peter Sandberg.

Den klassiska socialismens mål är att genom revolution störta klassamhället. Arbetarna ska kollektivt äga fabriker och produktionsmedel och en samhällsstyrd planekonomi ska mota den profitstyrda kapitalismen i grind. Genom Karl Marx och Friedrich Engels skrifter i mitten av 1800-talet fick de kraftfulla socialistiska vokabulären spridning i världen: Prolitariat! Solidaritet! Revolution! Men hur mycket finns kvar av den socialistiska grundideologin hos dagens demokratiska socialism, och hur har man lyckats med att uppnå de socialistiska målen?

Gäster är Björn Elmbrant, journalist och författare, Sven-Eric Liedman, professor eméritus i idé och lärdomshistoria och Sofia Nerbrand, journalist och ordförande i Bertil Ohlininstitutet.

Programledare och producent Peter Sandberg.

Här nedan kan ni kommentera och diskutera programmet: Går de klassiska socialistiska idealen att genomföra med socialliberala reformer?