Tävlingspsykologi - Så vinner du medaljerna

36 min

Man glömmer ofta är att man är två stycken inne på tävlingsbanan, hur förbereder en sig för att kunna prestera maximalt? Hör tävlingspsykologi-proffset Eva Marie Wergård svar i VBV-studion.

Programledarna Gurgin och Maria Hedqvist och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt samtalar med Eva Marie Wergård, som växte upp i valplådan och lever ett riktigt hundliv, för att veta hur man lyckas på hundtävlingen genom att arbeta med sig själv med mental träning.

Eva Marie doktorerar i etologi, har utbildat sig inom tävlingspsykologi, har tävlat på SM-nivå med sina hundar och är känd från SVT-programmet Atleterna.

- Det absolut bästa är att tävla mot sig själv, för vem ska man tävla mot när man är bäst i världen om inte mot en själv? Oavsett hur bra man än är så kan det hända att man ha en lite sämre dag och motståndaren ha en lite bättre dag, bara för att man inte vann just den tävlingen så betyder inte det att du är sämre. Fokusera mer på dina egna kvalitéer så kommer medaljerna att komma, säger Eva Marie Wergård.

Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt menar att hon har nytta av mental träning i flera olika situationer utanför hundtävlingarna.
- Man kan använda sig av den här förmågan i bla hundmöten. För mig är andningen centralt, det första jag gör är att hitta min andning men också att "gå ner till min punkt". När jag är nere i min punkt är jag helt fokuserad, säger Eva Bodfäldt. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista