Varför skäller hunden inomhus?

35 min

VBV-lyssnarna ställer sina frågor till poddens hundpsykolog som berättar hur man får hunden att sluta eller att aldrig börja skälla inomhus och vad man kan göra åt det.

Hur tränar man valpen? Min hund skäller på alla ljud ute i trappen! Brevbäraren blir utskälld varje dag, vad ska jag göra? Jag är inte pedagogisk när hunden skäller på natten, hjälp mig! Skäller mindre hundar mer än stora?

Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin samlar ihop lyssnarnas frågor om hundar som skäller inomhus och pepprar poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt med frågor.

Eva Bodfäldt menar att många försöker korrigera bort skällandet men att det i princip omöjligt, det är inte säkert att skällandet någonsin kan upphöra men det kan bli mycket bättre. Ett beteende som är värt att utveckla är att hunden kan få bära något, det kan fungera som en napp för en hund, menar hundpsykologen.

- Bär hundar på någonting så är det svårare för de att skälla samtidigt, även om det kan låta ur munnen så är det trevligare för oss. Man kan arrangera besök och se till att hunden får ett ben eller något annat segtuggat när gästerna kommer, säger Eva Bodfäldt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".