Rapport från en Bukarestförort

25 min

Hur överensstämmer den mediala skildringen av fattigdom i Rumänien med verkligheten? Varför vill en känd författare flytta till en ökänd förort i Bukarest?

I serien EU-migranterna följer vi de svenska journalisterna Aaron Israelson och Nana Håkansson som har lämnat Sverige för att bo och arbeta i Rumänien. Aaron kallar sig entreprenör och drömmer om att starta en gatutidning i Bukarest som ska säljas av fattiga romer, medan kulturkvinnan Nana minglar med kultureliten och skriver på ett ett filmmanus som hon tänker ska bli en del av den nya rumänska filmvågen. 

Dagens program handlar om den ökända förorten Ferentari i Bukarest. En gata i området – Alea Livezilor – fick stor uppmärksamhet i Sverige i och med ett Expressenreportage i höstas, men är verkligheten lika nattsvart som den skildrades i kvällstidningen? Författaren Adrian Schiop vill flytta just till Alea Livezilor, men har inte råd, och guidar Nana och Aaron som får se något helt annat än det de läst om. 

Programledarna träffar också den romska skådespelerskan och regissören Alina Șerban som tog väldigt illa vid sig av Expressens reportage från Alea Livezilor och menar att rapporteringen var missvisande, fördömande mot utsatta människor och dessutom spädde på fördomar om romer.

I en annan del av förorten Fetentari träffar Aaron för första gången potentiella tidningsförsäljare. Och sist men inte minst så utvärderar Nana och Aaron sin dagssituation – är de kvar i Rumänien om ett år? 

Programmet EU-migranterna produceras i Nana Håkanssons lägenhet i Bukarest och är en mix mellan köksbordstalkshow och reportageradio från gator och salonger. 

Producent: Tommie Jönsson

Programserien EU-migranterna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".