Johan Bergendorff: Alkohol ger cancer

3:09 min

Jag går in på Systembolaget. Inte för att köpa nått utan för att småprata. Först möter jag en praktikant som inte vet nått, sen träffar jag en säljare som är sommelier och jobbat 10 år på bolaget.

Brukar folk ställa medicinska frågor till dig, undrar jag? Typ, vilket vin är bäst för hälsan? Nä verkligen inte, svarar mannen och skrattar. Det skulle möjligen vara någon som får ont i huvudet av rödvin och som vill veta om det finns sorter med färre tanniner i. Varför frågar du undrar han?

Så berättar jag om professor Charles Parry som jag träffade härom veckan i Kapstaden där han leder Afrikas största alkoholforskningsgrupp. Intervjun handlade om varför Sydafrika har världens högsta andel barn med alkoholskador för att mamman drack under graviditeten. Men sedan berättade professor Parry om de 200 andra diagnoserna som också har ett samband med etanol och det var sedan han sa något som fick mig att baxna.

Vet du om att bara dricka ett glas vin, öl eller sprit om dagen ökar risken hos kvinnor för bröstcancer med 20 procent. Men vänta lite nu, bröstcancer är ju redan jätte vanligt tänker jag. Många släktingar, vänner och arbetskamrater har drabbats. Det här kan väl inte stämma. Att återkommande supande kan ge skrumplever och alkoholism, det visste jag. Men det här handlar alltså bara om ett glas om dagen, det kommer ju inte ens upp i de nio glas i veckan som är en riskkonsumtion för kvinnor enligt svenska hälsomyndigheter.

Jag kollar forskningen och märker att professor Parry har rätt. Det finns ingen undre gräns. Alkohol även i små mängder ger en ökad risk för cancer i mun, svalg, strupe, bröst, lever och tarm, och det gäller förstås också män. Alkohol verkar ha hamnat i samma liga som cigaretter och studierna om att vin skyddar hjärtat, stämmer bara för kvinnor över 55 och är numer ifrågasatta dessutom.

På en middag i helgen pratade jag en engelsman som tyckte att alkoholfrågan verkade så ångestladdad för oss svenskar. I Storbritannien är ett glas öl på puben en del av vardagen. Hans bror dricker åtskilliga pints, närmast dagligen och ingen tjafsar om det, berättar han. Men frågan är om inte också britterna kommer få tänka om?

Häromveckan kom nya spritråd från brittiska regeringens medicinska rådgivare, Professor Dame Sally Davies. Där rekommenderas både män och kvinnor att inte dricka mer än 9 glas vin, öl eller sprit i veckan för att inte öka cancerrisken för mycket. Den officiella riskgränsen i Sverige för män ligger idag däremot högre, på 14 glas.

Jag kollar igen med expediten på systembolaget, så det är aldrig någon som frågat om cancerrisker bland kunderna då? Nej inte under 10 år svarar han. Däremot vill många ha ekologiskt vin numer och verkar tro att det är nyttigare för hälsan när det är gjort av obesprutade druvor. Fast det inte stämmer, enligt expediten. Ekoodlingen är nog mer hälsosam för ogräs och insekter, men giftet, det står ju etanolen för vare sig det är ekovin eller inte, säger han som om det var den självklaraste sak i världen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".