Renlighetsdilemmat

54 min

God hygien och renlighet  värderas högt i det moderna samhället, men den systematiska jakten på bakterier har också en baksida.

Allt fler samband hittas nu mellan allergier, autoimmuna sjukdomar och överdriven renlighet. Städ- och tvättivern har visat sig vara ett tveeggat svärd. Hur bär man sig åt för att hitta rätt balans?

"Om vi ska leva hälsosamt i den moderna världen ska vi inte försöka bli av med mikroberna eller mikroorganismer utan istället se att om vi utsätter oss för dem så kan vi skydda oss från infektioner”. Det säger Tim Spector, professor i genetisk epidemiologi som även skrivit boken The Diet Myth. 

Sofia Portström vill gå steget längre och har slängt ut schampo, tandkräm och tvål från sitt badrumsskåp och tvättar sig enbart med produkter hon gjort själv. ”Ren är inte att skrubba sig med en massa kemikalier. Jag är född ren”, förklarar hon.

Gäster i studion är Hans Fredlund, smittskyddsläkare, Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien och Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".