Hjärtsvikt - ett vanligt och dödligt tillstånd

19 min

Hjärtsvikt är en av de dödligaste folksjukdomarna och nya behandlingar behövs. Men nu testas ny metod för den form av hjärtsvikt där hjärtat blir stelt.

Den udda metoden innebär att forskarna med hjälp av patientregister kommer att lotta fram vem som får behandling eller inte. Det innebär att antingen får man läkemedel eller inget alls.

– Det är enda sättet att se om medlet har en effekt eller inte. När medicinen är så billig finns inget läkemedelsbolag som vill ställa upp och göra dyra studier med placebo, säger kardiologen Lars Lund vid Karolinska universitetssjukhuset.

Professor Simon Stewart, vid Mary MacKillop Institute for Health Research i Melbourne i Australien, drog för fem år sedan igång den dittills största studien för att försöka förebygga hjärtsvikt. Tanken var att hembesök, där man tillsammans tittade efter vad som fanns i kylskåpet, skulle minska risken för hjärtsvikt. Men studien visade inte på någon minskad dödlighet.

– Det betyder bara att för att kunna ändra sin livsstil så behövs kanske mer stöd, säger Anna Strömberg, professor i omvårdnad  vid Linköpings universitet och nu gästprofessor i Kalifornien.

Hjärtsvikt kan bero på att hjärtat antingen pumpar för dåligt, eller att det har blivit stelt och inte kan fyllas med blod.


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".