P1 Kultur onsdag 2 mars

59 min

Diskussion om Facebook som vill ge internet till länder där åtkomligheten varit dålig. Henrik Bromander har skrivit en roman om en ung man som blir nätkrigare. Symbolism i operans värld.

När Facebook började sitt projekt för att skänka internet till länder där täckningen har haft svårt att nå alla invånare, som tex Indien och delar av Afrika så mottogs det från början som en gest av filantropi. men snart växte kritiken, det var inte så mycket "internet" som en enkalre version av Facebook som företaget såg till att miljontals människor kopplade upp sig mot. Är Facebook en av alla dessa s.k. "Megacorps" som mer och mer börjar agera som någon sorts miniregeringar? Nätkännarna Joakim Johansson och Kal Ström diskuterar detta.

I höstas var det en stor Symbolistutställning på Waldemarsudde i Stockholm och i helgen öppnade en utställning med den tydligaste symbolistiska konstnären i Sverige: Olof-Sager Nelson. Samtidigt spelas kompositören Korngolds opera Die tote Stadt i Karlstad och om någon månad kommer en opera från samma tid och med ett liknande tema ha premiär i både Stockholm och Malmö: Debussys Pelléas och Mélisande. Per Feltzin tar med de båda operorna till hjälp ett grepp på symbolismen inom musiken.

Lars Hermanssons OBS Essä handlar om cynism inom litteraturen.

I verket som värker är det lyssanren Kajsa Åberg som har valt filmen The Swimmer från 1968.

Programledare Roger Wilson

  


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".