Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
29 min
Topp 10 svenska middagar – Vilken lista hamnar du på?
Tor 03 mar 2016 kl 10:03
Vilken är Sveriges vanligaste middagsrätt? Och hur skiljer sig matnördarnas middagar från barnfamiljernas?

I fyra år har topplistan över svenskarnas middagar presenterats – Svensktoppen över våra middagar. Dels de vanligaste vardagsmiddagarna, dels de vanligaste helgmiddagarna.

2015 kompletterades dessa listor dessutom med ytterligare tre specialiserade listor: foodies topp 10 (de extra matintresserade), barnfamiljernas topp 10 och millenials topp 10 (de födda runt millenieskiftet).

Förändringarna från ett år till ett annat är små. Spagetti med köttfärssås har genomgående en stark ställning. Och många rätter dyker upp på samtliga listor.

– Men sallad har kommit in på de ungas lista, säger Pontus Dahlström på kommunikationsbyrpn Food & Friends som sätter samman listan. Och det gröna kommer starkt.

Meny skärskådar listorna och associerar och reflekterar runt rätterna. Lax är t ex en vanlig middagsingrediens i Sverige. Förmodligen portionsfryst odlad lax. Men hur smakar vild lax? Fiskaren Stig Nilsson i Halland har svaret.
Biff med tillbehör är en populär helgmåltid. Är tillbehöret månne en köpt färdig bearnaisesås? Hur smakar de? Kocken Ulrika Forssell är vår smakdomare.

Vilken lista hamnar du på?
Och vad blir det till middag idag?

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Ambassadören, kocken och den diplomatiska maten Tor 19 apr kl 10:03(30 min)

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

Fisk- och grönsaksodling i källaren på bostadshus Tor 12 apr kl 10:03(30 min)

I ett rum stort som ett klassrum kan två ton fisk odlas per år. Samtidigt får man växtnäring för att odla 20 ton grönsaker. Det kallas akvaponi, kombinerad fisk- och växtodling, som kan placeras i t...

I ett rum stort som ett klassrum kan två ton fisk odlas per år. Samtidigt får man växtnäring för att odla 20 ton grönsaker. Det kallas akvaponi, kombinerad fisk- och växtodling, som kan placeras i t...

Så smakar räkor, kyckling och gris – ett matspråk... Tor 05 apr kl 10:03(30 min)

Lars Peder Hedberg tar fram ett språk som beskriver vad maten smakar. Så att vi kan bli mer exakta än "gott" och "äckligt". Det finns ett vinspråk, men inget för mat.

Lars Peder Hedberg tar fram ett språk som beskriver vad maten smakar. Så att vi kan bli mer exakta än "gott" och "äckligt". Det finns ett vinspråk, men inget för mat.

De dyker efter vilda ostron i nollgradigt vatten Tor 29 mar kl 10:03(30 min)

Följ med ostrondykarna i Grebbestad. Ostron – äldre än människan, äldre än gräs. Ostron som förr var människors vardagsmat. Också här hos oss.

Följ med ostrondykarna i Grebbestad. Ostron – äldre än människan, äldre än gräs. Ostron som förr var människors vardagsmat. Också här hos oss.

Mattrender 2018 - i butik, restaurang och hemma Tor 22 mar kl 10:03(30 min)

Mer uteätande, fler soloätare och grönare mat. Och kanske mat från Georgien...

Mer uteätande, fler soloätare och grönare mat. Och kanske mat från Georgien...

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".