Högstadiefeminism, 70-talsnostalgi och en Märkvärdig fröken i den svenska filmhösten

42 min

Den svenska filmhösten innehåller både animerade självmordsförsök, gengångare och kanske 2000-talets Mitt liv som hund. Roger Wilson varit på Malmö filmdagar och träffat Hannes Holm aktuell med "Himlen är oskyldigt blå" om knarkbrott i skärgårdsmiljö, Lisa Langseth som långfilmsdebuterar med passionsdramat "Till det som är vackert" och Peter Schildt som gjort en girlpowerfilm från högstadiegolvet: "Tusen gånger starkare". En annan av höstens filmer är den animerade "Fröken Märkvärdig och karriären" som bygger på Joanna Rubin Drangers seriebok med samma namn. I programmet hör vi Vanna Rosenberg förklara hur hon lyckats ge den plågade Fröken Märkvärdig röst. Och så berättar Puss-regissören Johan Kling om hur han botade sin ungdomsångest med hjälp av Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende". Dessutom återupprättar vi en annan Bergmanfilms skamfilade rykte. Liv Ullman berätar om inspelningen av "Ormens ägg" i München 1977. Programledare: Roger Wilson.

Den svenska filmhösten innehåller både animerade självmordsförsök, gengångare och kanske 2000-talets Mitt liv som hund. Roger Wilson har varit på Malmö filmdagar och träffat Hannes Holm och Peter Dalle, aktuella med "Himlen är oskyldigt blå" om knarkbrott i skärgårdsmiljö, Lisa Langseth som långfilmsdebuterar med passionsdramat "Till det som är vackert" och Peter Schildt som gjort en girlpowerfilm från högstadiegolvet: "Tusen gånger starkare".

En av höstens filmer är den animerade "Fröken Märkvärdig och karriären" som bygger på Joanna Rubin Drangers seriebok med samma namn. I programmet hör vi Vanna Rosenberg förklara hur hon lyckats ge den plågade Fröken Märkvärdig röst. Och så berättar Puss-regissören Johan Kling om hur han botade sin ungdomsångest med hjälp av Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende". Dessutom avslöjar Liv Ullman Bergmans egen ångest över ett enormt kulissbygge vid inpelningen av "Ormens ägg" i München 1977, i veckans Kino-klassiker.

Programledare: Roger Wilson.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".