Ett avsnitt från Karlavagnen
83 min
Är det idag man skottar snö eller?
Mån 29 feb 2016 kl 21:40
Idag är det skottdag och 2016 får därmed en dag extra. Förr i tiden var skottdagen omgärdad av myter, men hur är det idag? Vad betyder skottdagen för dig?

I dag är det skottdag, och vi får den där extra dagen som infaller vart fjärde år. Förr kunde kvinnorna fria på skottdagen, och blev de inte tagna på allvar fick de en fin present. Legenden berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick som blev en tidig jämställdhetsapostel när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. Har du friat på en skottdag, och hur gick det? Eller är du född just på skottdagen? Vad betyder skottdagen för dig? Ring till Karlavagnen och berätta för Marjaana Kytö.

Ordet skott betyder i det här sammanhanget "något som skjutits in", och har alltså inte ett dugg med snöskottning att göra. Vart fjärde år skjuts det in en extra dag som läggs till i slutet av februari. Ett skottår är alltså ett år med 366 dagar.

Vad betyder skottdagen för dig? Ring till Karlavagnen och berätta för Marjaana Kytö. Telefonen är 099-110 90 och slussen öppnar kl. 21.00. Eller skriv till: karlavagnen@sverigesradio.se. Vi finns även på Facebook, Twitter och Instagram @P4Karlavagnen. 


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".