Dopning – När hjältarna sviker

92 min

Den svenska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi har stängts av, misstänkt för dopning. I kväll i Karlavagnen ska vi prata om dopningen. Hur mycket förstör den för idrotten?

Efter ett positivt A-prov har nu Abeba Aregawi blivit avstängd i väntan på att B-provet ska analyseras. Enligt dopningsexperten Arne Ljunqvist är det sällan som ett B-prov visar något annat än ett A-prov. Om det visar positivt försvinner ett svenskt OS-hopp, men kanske värre är att en förebild för tusentals friidrottsungdomar har gjort det otillåtna.

Det är inte första gången en svensk idrottsstjärna åker fast för dopning, men vad gör egentligen fusket med sporten? Ryssland riskerar fortfarande att inte få delta i friidrottstävlingarna vid OS i sommar om de inte lyckas jobba bort den systematiska dopningen. Hur påverkar det trovärdigheten för friidrotten som sport?

I programmet kan du höra Stefan Holm (numera de aktivas repr. i IOK:s ledning), friidrottens förbundskapten Karin Torneklint, samt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission.

Hur vanlig är dopningen i svensk idrott? Är vi i Sverige blåögda inför det fusk som så länge har varit en del i idrotten? Kan det bli så illa med alla bevisade fall inom friidrotten att den helt tappar sin stjärnglans? Hör av dig i kväll till Christian Olsson. Numret är som vanligt 099-110 90. Eller så mailar du på karlavagnen@sverigesradio.se. Vi finns även på Facebook samt twitter och Instagram @P4Karlavagnen.


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".