Är du en sömngångare?

93 min

Har du gått i sömnen och vad gjorde du under din nattliga promenad? Kvällens program handlar om sömngång. När personer får för sig att möblera om, klä på sig och laga mat – trots att de sover.

Sömngång är vitt omdiskuterat, men lite av ett knepigt ämne. Faktum är att det inte finns särskilt många studier inom just detta och ingen vet varför man går i sömnen eller hur ens beteende i sömnen ska förklaras.

 Det man vet är att det till viss del är ärftligt betingat. Det finns till och med rättsfall där den misstänkte hävdat att hen gick i sömnen då brottet begicks och blivit friad då släktingar intygat att sömngångare är vanligt inom familjen.

En tredjedel av alla barn går i sömnen medan bara en halv procent av de vuxna. Att bota sömngång har visat sig vara svårt. Psykoterapi tycks fungera i vissa fall, men framförallt hypnos har fått positiva resultat i studier. Läkaren Jerker Hetta som forskat om sömn sedan 70-talet finns med i kvällens program. Är du en av den halva procent som inte kan stanna i sängen?

I kväll vill vi höra din berättelse. Har du bakat surdegsbröd till hela grannskapet i sömnen? Blev du helt plötsligt rökare nattetid utan att veta om det på morgonen? Eller har du kanske rivit ner tapeten i barnens sovrum samtidigt som du drömde.

Ring 099-110 90. Leif Hedegärd lyssnar på dina sömniga aktiviteter klockan 21.40. Det går även bra att maila till karlavagnen@sverigesradio.se Eller så når du oss på sociala medierna Facebook, Twitter och Instagram: @P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".